Tratamentele laser pot fi eficiente în cazul discromiilor cutanate ce nu răspund la tratamente mai ușoare, cum ar fi cremele depigmentante, peelingurile, peelingul chimic sau microdermabraziunea. În general, pentru terapia hiperpigmentărilor este recomandat fie laserul, fie lumina intens pulsată.
Tratamentele laser sunt de obicei mai eficiente pentru tratarea leziunilor discrete sau a petelor pigmentare mai îngroșate. IPL poate fi o alegere mai bună în cazul în care tulburarea de pigmentare acoperă o suprafață mai mare. În ambele cazuri, pacientul are nevoie de mai multe sesiuni pentru obținerea efectului dorit.
Înainte de efectuarea unui astfel de tratament, medicul dermatolog va prescrie un regim preterapeutic ce poate include creme depigmentante sau medicație orală. Procedura creează un minim disconfort. După procedură, poate apărea o roșeață sau un edem ușor pe aria tratată, dar acest efect este tranzitoriu (1-2 zile). În urma tratamentului, medicul vă va prescrie creme specifice, precum și un regim de îngrijire zilnic. Este crucial să protejați ulterior tegumentul cel nou, care este mai sensibil, de expunerea la soare.
Cu toate că poate prezenta un efect excelent asupra tulburărilor de pigmentare, terapia laser nu este un tratament definitiv!
De exemplu, în cazul în care problemele dumneavoastră pigmentare au apărut ca rezultat al expunerilor la soare, va trebui să vă protejați pielea de razele UV (inclusiv solar) cu o cremă cu factor de protecție FP cel puțin 30, cu haine protectoare, pălării și ochelari de soare.
Majoritatea leziunilor comune pigmentare (superficiale) pot fi îndepărtate cu aproximativ 3-5 tratamente. Leziunile mai profunde pot necesita mai multe tratamente, care pot fi repetate la un interval de 3-4 săptămâni.
În prezent, laserele pot diminua semnele îmbătrânirii – de la ridurile fine și petele pigmentare până la ridurile mai profunde sau vinișoarele sparte. O procedură laser poate fi efectuată în mai puțin de o oră și necesită un timp minim de recuperare.
Laserele și alte sisteme pe bază de lumină sunt utilizate pentru a trata o serie de probleme legate de fotoîmbătrânire:
Cu toate că persoanele de orice vârstă cu stare de sănătate bună pot fi candidate pentru o procedură laser de rejuvenare, înainte de procedură este esențială o consultație, în timpul căreia medicul dermatolog va evalua istoricul medical și va examina cu atenție tegumentul. Între momentul consultației și procedura propriu-zisă este foarte importantă fotoprotecția (se interzice expunerea la UV). O procedură laser nu va fi efectuată pe o piele arsă de soare sau bronzată.
Îmbunătățirea este gradual, fiind necesare câteva luni pentru a observa efectele în totalitate. Numărul de tratamente variază de la un pacient la altul, de obicei între 3-6 ședințe. Este important ca pacientul să aibă așteptări realiste. Laserele nu pot produce același grad de lifting pe care îl putem obține după un lifting chirurgical. De exemplu, ridurile cauzate de mișcarea musculară pot fi greu de tratat doar cu laser. O altă procedură care poate fi utilizată alături de laser pentru a obține cele mai bune rezultate este toxina botulimică.
Este posibilă îndepărtarea permanentă a unor semne ale îmbătrânirii, cum sunt vinișoarele sparte, petele maronii, unele cicatrici, însă rejuvenarea laser nu poate opri procesul de îmbătrânire. După cum știm, expunerea la soare accelerează procesul de îmbătrânire astfel că rezultatele vor fi mai durabile în cazul în care se va respecta în continuare fotoprotecția constantă.
Tratamentele laser pot fi utilizate pentru:
Luni – Vineri 9:00 – 20:00
Sambata
(cu programare) 9:00 – 13:00