Frecvent, urmele rămase în urma acneei sau diferitelor accidente pot lua forma unor cicatrici adânci, înguste și de obicei hiperpigmentate. De cele mai multe ori, acneea trebuie tratată înainte de a începe tratamentul cicatricilor. Tratarea cicatricilor depinde de gravitatea acestora. Tratamentul pentru cicatricile de acnee cu laser non-ablativ sau cu dispozitive IPL se bazează pe generarea de căldură la nivelul dermului, prin absorbția energiei de către principalii cromofori ai pielii (apa, oxi hemoglobina, melanina). Această căldură determină modificări ale țesuturilor învecinate care conduc în final la modificarea colagenului și îmbunătățirea aspectului fizic. Terapia implică un număr de 1-4 ședințe terapeutice, spațiate la un interval de 3-5 săptămâni. Corectarea cicatricilor este importantă întrucât ele pot afecta psihicul și respectul de sine al pacientului. Metoda optimă de tratament va fi apreciată de medicul specialist.
Această procedură este cel mai adesea folosită în cazul cheloidelor, formațiuni fibroase ce apar la nivelul pielii în locul în care a fost o cicatrice. Prin tratamentul cu laser stratul superficial al pielii este ars, înlăturâdu-se porțiunea afectată sau modificând-o pentru a prezenta o estetică îmbunătățită. Vindecarea completă a pielii durează între 3 și 7 zile.
Asemănător, în cazul tratamentelor bazate pe lumină, aceasta acționează local și eficient, fără să afecteze întreaga suprafață a pielii. Acest tip de tratament are rezultate foarte bune, deoarece ajunge imediat la straturile adânci ale dermului, îmbunătățind textura tenului și reducând cicatricile. Tratamentul cu IPL (lumina intens pulsată) este foarte răspândit datorită eficienței sale dovedite. Prin utilizarea celei mai avansate tehnologii în domeniu, IPL tratează efectiv și înlatură cauzele ce determină apariția acneei: secreția de sebuum și bacteria P. Acnes.
Tratamentul cu IPL constă în folosirea a trei tipuri de lumini – roșie, galbenă și verde -, care acționează separat asupra celor doi factori responsabili de apariția acneei. Lumina intens pulsată prin tehnologia IPL acționează împotriva tuturor tipurilor de leziuni: fie cele inflamatorii (pustule), fie cele reziduale (cicatricile). Lumina galbenă și verde acționează împotriva sebuumului, în timp ce cea roșie ajută la eliminarea bacteriei responsabile de aceste daune.
Tehnica IPL este noninvazivă și nu prezintă riscuri, rezultatele fiind vizibile după primele 2-3 ședințe. În cazul expunerii la soare, în urma tratamentelor cu IPL, se recomandă folosirea cremelor fotoprotectoare.
Mai multe informatii despre tratamentele utilizate pentru ameliorarea aspectului lasat de cicatricile post-acneice poti citi in articolul Cum scapi de cicatricile lasate de acnee.
Luni – Vineri 9:00 – 20:00
Sambata
(cu programare) 9:00 – 13:00