Eczemele – simptome, tipuri si diagnostic

24 Jun. 2020

tratareaq eczemelor cluj

Eczemele se refera la un grup de afectiuni inflamatorii ale pielii care produc simptome asemanatoare eruptiilor cutanate, cum ar fi pete rosii sau mancarimi ale pielii. Aceastea sunt cunoscute si sub denumirea de dermatita (inflamatie a pielii), eczema atopica sau pur si simplu dermatita atopica.

Simptome

Persoanele cu eczeme au pielea foarte uscata, mancarime si eruptii pe diverse parti ale corpului - in special fata, maini, picioare, coate sau genunchi, insa pot aparea leziuni ale pielii si in alte zone. 

Pentru majoritatea oamenilor, principalul simptom al eczemelor este mancarimea, care poate duce la zgarieturi. Alte simptome ale pielii asociate eczemei ​​includ umflaturi mici, dure, pe fata, bratele superioare si coapse sau o culoare schimbata a pielii.

Tipuri de eczeme

tratarea eczemelor clujExista mai multe tipuri de eczeme, pe langa dermatita atopica:

  • Eczema de contact (sau dermatita de contact) – reprezinta o reactie a pielii la o substanta din mediul inconjurator care face ca pielea sa devina rosie si produce mancarime;
  • Eczema mainilor – se manifesta prin aparitia de pete uscate si scaltoase pe maini, care pot crapa si sangera (la fel ca eczema de contact, este declansata de diferiti iritanti si alergeni);
  • Eczema dizhidrotica – acest tip de eczema produce mici blistere cu mancarime pe talpile picioarelor, degetelor de la picioare si ale palmelor, ca urmare a stresului, alergiilor sau a altor elemente declansatoare;
  • Eczema numulara – acesta se prezinta altfel decat alte tipuri de eczeme si apare sub forma unei monede rotunde, cel mai frecvent in timpul iernii, cand temperaturile sunt mult mai scazute;
  • Dermatita de staza – aceasta apare atunci cand lichidul se scurge din vene si in piele din cauza problemelor legate de fluxul sanguin;
  • Dermatita seboreica - reprezinta o afectiune cronica, care se manifesta prin aparitia de pete albe sau galbene ale pielii, in zone uleioase, cum ar fi scalpul (ca matreata), fata si urechi, partial ca urmare a microorganismelor care traiesc pe piele.

Diagnostic

Pentru a diagnostica eczema, medicul dermatolog va efectua mai intai o examinare pentru a analiza starea pielii si pentru a vedea daca aveti eruptia caracteristica a bolii.

Pentru a intelege mai bine simptomele si cauzele potentiale ale acestora, medicul va va pune, de asemenea, intrebari cu privire la istoricul dumneavoastra medical personal si de familie, mai ales ca se refera la afectiuni alergice si probleme legate de piele. 

De asemenea, medicul poate face un test de sange pentru a cauta semne ale unei reactii imune recente, precum si teste de alergie pentru a determina posibilii declansatori alergici pentru aparitia eczemelor.

Daca te confrunti cu probleme de acest tip, poti programa un consult la Clinica Novia, unde medicii dermatologi cu exeperienta din departamentul de Dermatologie al clinicii vor veni cu cele mai bune tratamente pentru problema ta.