In zilele calduroase de vara, timpul petrecut in aer liber creste semnificativ. Expunerea la lumina soarelui, insecte sau anumite plante poate cauza o serie de probleme ale pielii. Daca te confrunti cu afectiuni ale pielii in sezonul estival, citeste in articol cum le poti preveni si trata:
Arsurile solare accelereaza procesul de imbatranire a pielii si pot creste riscul de a dezvolta cancer de piele. Pentru a preveni pielea arsa de soare, iata ce iti recomandam:
Daca te-a prins soarele, trateaza cu creme hidratante, analgezice si consulta un medic daca nu te simti bine, deoarece te poti deshidrata sau poti avea nevoie de asistenta medicala pentru arsuri solare mai severe!
Daca iei anumite medicamente sau ai o sensibilitate la soare, poti dezvolta urticarie (o reactie alergică a pielii) atunci cand esti expus la soare. In cazul unei reactii alergice la soare, pe piele iti vor aparea pete rosii, uneori chiar si vezicule, pustule si te vei confrunta cu o senzatie de mancarime.
Pentru a preveni o reactie alergica a pielii, iata de ce trebuie sa tii cont:
Daca ai o piele predispusa la acnee, cand transpiratia se amesteca cu bacterii si uleiuri pe piele, porii se pot infunda, cauzand eruptii acneice. Pentru a le preveni, dermatologii recomanda:
Fiecare fir de par creste dintr-o deschidere numita folicul. Cand foliculii se infecteaza, dezvolti foliculita, care poate aparea cu precadere vara din cauza transpiratiei excesive, a umiditatii sau a frecarii cu imbracamintea stramta.
Pentru a reduce riscul aparitiei foliculitei:
Melasma este o afectiune caracterizata prin aparitia la nivelul fetei sau gatului a unor pigmentatii maronii, care se agraveaza odata cu expunerea la soare.
Pentru a preveni aparitia acesteia:
Glandele sudoripare blocate pot provoca milaria sau eruptia cutanata cauzata de caldura. Deoarece transpiratia nu poate iesi, se acumulează sub piele, provocand o eruptie cutanata si umflaturi mici, cu senzatie de mancarime.
Sfaturile pe care dermatologii le ofera pacientilor lor pentru a-i ajuta sa transpire mai putin si, prin urmare, sa-si diminueze riscul unei eruptii cutanate cauzate de caldura includ:
Cand aerul exterior este cald si umed, te poti confrunta cu piele uscata si iritata. Expunerea la soare sau timpul petrecut la piscina pot fi doar cateva dintre cauze.
Daca pielea incepe sa se simta uscata si iritata, tine cont de aceste sfaturi: